2022-02-09

Agne Stjernström, grundare av CMT, lämnade oss den 1 februari 2022

Under det sista samtalet jag hade med Agne ett par dagar före hans död, medgav han att kroppen inte riktigt ville vara med längre men då huvudet fortfarande var kristallklart så tyckte han att fem år till, det skulle han nog klara av. Under de nästan 25 åren jag känt Agne så visste jag att den viljan han hade kunde förflytta berg. Denna gång lyckades han dock inte övertyga sitt hjärta som till slut slutade att slå.
Efter ett liv både som sjökapten och åkare så började Agne tillverka lastväxlarflak i början på 90-talet. Produktionen startade i byn Ryman i Polen, där CMT fortfarande har sin produktion. Han berättade att det var många bolag som startade i Polen på denna tid men att han var nästan ensam kvar på färjorna efter några år. Till stor del beroende på sin envishet och att han alltid hade lastbilen med sig ner till fabriken, och åkte inte hem förrän den var lastad och klar! Under många år innebar det nattbåten ut på söndag kväll och i bästa fall dagsbåten hem på fredag, men allt som oftast även nattbåt på fredagar.
För Agne var ingenting omöjligt, vissa saker tog bara lite längre tid. Och det var med fascination jag lärde känna honom i slutet av 90-talet. En man med obändig vilja, stora visioner, och en penna som skrev långa uppsatser som satt i faxen på morgonen när jag kom till kontoret. Breven kunde innehålla allt ifrån nya konstruktioner till hur mycket det fanns att spara genom att ha egen båt som fraktade våra flak över Östersjön. Alla idéer blev som tur är inte verklighet.
Att Agne inte längre finns med oss känns väldigt tomt. Samtidigt är det med stolthet CMT drivs vidare i hans anda, där inget är omöjligt, allting går alltid att göra lite bättre. Och glöm inte: Mycket att göra är ett litet problem, lite att göra är ett stort problem!
Våra tankar går till familjen och nära och kära. Vi delar er saknad och sorg.
Anställda i CMT och Container Modul genom Martin Wåhlin
Foto är från Swedish Steel Prize 2005 med dåvarande medarbetare Harald Hartmann, Agne Stjernström, Martin Wåhlin och Göran Reimer